Het groen onderhouden op de begraafplaats. Urnen bijzetten. De begrafenisstoet leiden. Het zijn stuk voor stuk werkzaamheden van begraafplaatsbeheerder Steffen Walma. Een bijzondere baan waarin hij zijn kennis als hovenier combineert met zijn warme gastvrijheid, goede mensenkennis en luisterend oor.

Profielfoto Steffen Walma
"Begraafplaatsbeheerder zit letterlijk in mijn genen"

Een prachtige locatie

"Al veertien jaar werk ik als beheerder op de algemene begraafplaats in Harlingen. We hebben hier een prachtige locatie aan het water. Geboren en getogen Harlingers voelen zich al van kinds af aan verbonden met het water. Hoe mooi is het dan om een laatste rustplaats te krijgen op deze bijzondere plek aan de Noordergracht."
"Fijn contact met mensen vind ik net zo belangrijk als het maaien van het gras."

Geen moment spijt

"Toen de vacature voor beheerder in Harlingen veertien jaar geleden per toeval op mijn pad kwam, heb ik meteen gesolliciteerd. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad, want ik geniet iedere dag van mijn werk. Het klinkt wellicht gek, maar ik heb als begraafplaatsbeheerder volop contact met mensen."

In één keer goed

"Van familie en vrienden die hun naaste naar het graf brengen tot mensen die een urn bijzetten in de urnenmuur. Dat zijn veelal emotionele momenten, waarbij ik ze zo goed mogelijk probeer te ondersteunen. Je kunt een begrafenis immers niet overdoen. Het moet dus tot in de puntjes perfect zijn."

Intieme momenten

"Ik ben een geboren perfectionist. Die karaktereigenschap komt me in mijn werk goed van pas, net als mijn kennis van bloemen, planten, bomen en struiken. De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat ik een goed luisterend oor heb. Veel mensen die op bezoek komen, delen graag hun verhalen met me. Daar maak ik met alle liefde tijd voor vrij. Die intieme momenten die ik met mensen deel, maken deze baan echt uniek."

Een fijne plek

"In de afgelopen veertien jaar is er veel veranderd op de begraafplaats. Stapje voor stapje probeer ik een gemoedelijke sfeer te creëren, bijvoorbeeld door bankjes te plaatsen waar bezoekers in alle rust kunnen zitten. Met planten, bomen en struiken zorg ik voor mooie doorkijkjes, zodat bezoekers zich welkom voelen. Dat is mijn doel: de begraafplaats moet een plek zijn waar je graag komt om herinneringen op te halen aan je overleden dierbaren."

Foto van collega Steffen Walma.

Meer verhalen van collega's lezen?