Maar liefst elf jaar werkte Pauline van Rijsoort als museummedewerker bij gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen. Sinds augustus 2021 is ze binnen onze gemeente werkzaam als Adviseur Cultuur- en Subsidiebeleid. Een rol die haar op het lijf is geschreven. Al was het zeker in het begin even wennen.

profielfoto Pauline van Rijsoort

Afwisselende taken

"Tijdens mijn baan als museummedewerker heb ik ontzettend veel mensen binnen het culturele werkveld van Harlingen leren kennen. Waar ik me voorheen bezig hield met onze eigen exposities, focus ik me nu op het cultuurbeleid in Harlingen in het algemeen. Daarnaast ben ik ook adviseur subsidiebeleid, en dan niet alleen over subsidies op cultureel gebied. Hoe zitten onze regelingen in elkaar? Hoe passen nieuwe regelingen daarin en kunnen we bestaande regelingen misschien eenvoudiger of transparanter maken? Ook dat is een erg interessant onderdeel van mijn takenpakket. Een heel nieuwe functie in feite, die veel overleg en samenwerking met collega’s uit alle beleidsterreinen vergt. Want of het nu om een subsidieaanvraag voor een regenton, een culturele festiviteit of voor het renoveren van een monumentaal pand gaat, het is belangrijk dat het voor zowel onze inwoners als onze beleidsmedewerkers duidelijk is waarop getoetst en beoordeeld wordt." 

Aan tafel bij de wethouder

"Juist die afwisseling tussen het schrijven van cultuur- en subsidie-adviezen maakt mijn nieuwe baan zo uitdagend. Natuurlijk vond ik het best spannend in het begin. Ik had tot aan augustus 2021 nog nooit een B&W-advies geschreven. Gelukkig kreeg ik veel hulp van collega’s, waardoor ik me gedegen kon voorbereiden op mijn eerste advies. Tegenwoordig zit ik regelmatig aan tafel bij een wethouder om mijn adviezen mondeling toe te lichten."

Van museum naar kantoor

"Mijn doel is om mijn liefde voor Harlingen en de Harlinger cultuur zo breed mogelijk uit te dragen. Voorheen deed ik dat vanuit het Hannemahuis, door de bezoekers daar te wijzen op de rijke cultuur-historische geschiedenis van onze gemeente en al het moois dat er vroeger en nu op het gebied van kunst en kunstnijverheid in Harlingen is en wordt gemaakt. Nu doe ik dat vanuit de beleidsmatige kant. Ik ontvang initiatieven, zoek verbinding met andere beleidsterreinen en organisaties, en adviseer over het beschikbaar stellen van de benodigde financiële ondersteuning voor en door de gemeente. Als museummedewerker initieerde ik projecten of activiteiten, als beleidsmedewerker heb ik nu vooral een faciliterende rol. Inwoners of culturele instellingen dragen de initiatieven aan, mijn taak is om waar nodig te beoordelen hoe deze in ons beleid passen en gefinancierd kunnen worden. Of met welke partijen ze verbinding kunnen zoeken om hun initiatief van de grond te krijgen."

Buik vol van plastic

"Onlangs hebben we op verzoek van een inwoner het kunstwerk CatchFish naar de Nieuwe Willemshaven gehaald. Dit is een vis die z'n buik letterlijk en figuurlijk vol heeft van plastic flesjes uit de zee. Qua initiatief een mooi voorbeeld van samenwerking tussen twee beleidsterreinen: met mijn collega van Milieu hebben we dit project samen kunnen financieren. Het kunstwerk sluit aan bij ons streven om de ‘schoonste stad aan het wad’ te zijn. De CatchFish laat zien hoe groot de impact van de plastic soep is op dieren in onze oceanen. Die kennis willen we doorgeven aan de volgende generatie door ook scholen bij dit kunstproject te betrekken. Cultuur-, milieu- en natuureducatie komen op deze manier mooi samen."

Steun voor archeologisch steunpunt

"We zijn bij cultuurprojecten snel geneigd om aan de binnenstad te denken, maar ook de dorpen horen hier zeker bij. Zo zijn we in samenwerking met de provincie en de gemeente Waadhoeke bezig met een project om onder andere het archeologisch steunpunt in Wijnaldum te moderniseren. Dit steunpunt wordt gerund door vrijwilligers. Ons doel is om hen hierbij zo goed mogelijk te helpen. Niet alleen door nieuwe vitrines aan te schaffen, maar ook door deze vrijwilligers cursussen aan te bieden op het gebied van ontvangst- en verteltechnieken. Een samenwerking met of een link naar het Hannemahuis is natuurlijk ook het overwegen waard. Zo versterk je de band tussen dorpen en stad."

Lekker eigenwijs

"De gemeente Harlingen kent vele culturele en historische schatten. Daarnaast is het de enige Friese zeehavenstad. Het heeft dus genoeg in huis om een culturele hotspot in de provincie te zijn. Dat maakt werken in deze gemeente voor mij zo leuk: er is ontzettend veel om te laten zien aan eigen inwoners en bezoekers. Ook de eigenwijsheid van Harlingen spreekt mij aan. Harlingen is destijds niet meegegaan in de gemeentelijke herindeling. We besloten zelfstandig te blijven. En tussen al die grote gemeenten rondom houdt Harlingen zich tot nog toe prima staande. Ook dat benadruk ik graag in ons cultuur- en subsidiebeleid. We zijn wellicht klein, maar we durven groot te denken."

Foto van collega Pauline van Rijsoort.

Meer verhalen van collega's lezen?