We vinden het eigenlijk maar heel gewoon dat we comfortabel over de wegen en stoepen onze weg vinden en dat de openbare verlichting ’s nachts brandt in onze gemeente. Van rode klinkers tot zwart asfalt: projectleider en adviseur Infrastructuur Minne Schiphof zorgt dat alles goed onderhouden en verlicht wordt.

Minne Schiphof

"Ik heb als wegenbeheerder de gaafste baan die je kunt bedenken"

"Sinds 2007 werk ik bij de afdeling Infrastructuur van de gemeente Harlingen. De afgelopen vijftien jaar heb ik aan heel wat gave projecten mijn steentje mogen bijdragen. Eén van de grootste projecten was de facelift van de N31. Deze belangrijke verkeersader hebben we samen met de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat omgetoverd van een enkelbaans weg tot dubbelbaans weg. Een megaproject dat grote impact had op het omliggende wegennet. Om daar samen met onze verkeerskundigen en diverse partners over na te mogen denken, was heel bijzonder."

Compacte gemeente

"De afdeling Infrastructuur is onderdeel van team Openbare Werken. Een groot team met diverse specialisten aan boord. Denk aan verkeerskundigen, bouwkundigen, civiele techneuten, maar ook facilitaire collega's, onze sporthalbeheerders en de bodes. Ondanks de grootte van het team zijn de lijntjes heel erg kort. Heb ik een vraag, dan loop ik gewoon even langs. Of ik stap op de fiets om de klus samen met een collega te bespreken op locatie. Het voordeel is dat Harlingen een compacte gemeente is, waardoor je snel even bij een project kunt kijken."

Inwoners aan de tekentafel

"Ook met de inwoners hebben we korte lijntjes. Mensen weten ons steeds beter te vinden. Dat is mooi, want uiteindelijk doen wij het werk voor onze inwoners. En steeds meer zijn inwoners ook onze denktank. Zo hebben de mensen uit Wijnaldum actief meegewerkt aan de dorpsvernieuwing in hun dorp. Samen met de bewoners hebben we een ontwerptekening gemaakt. Toen we die plannen voor het nieuwe dorpshart presenteerden, kregen we volop enthousiaste reacties."

Smakelijk bedankje

"Dat enthousiasme bleek ook toen de aannemer in Wijnaldum aan de slag ging. Inwoners trakteerden de werklui dagelijks op koffie en organiseerden zelfs een spontane barbecue als bedankje. Zo’n bijzonder smakelijk bedankje had de aannemer nog nooit gekregen, vertelde hij. Ook ik was onder de indruk van de gastvrijheid van alle Winamers. Dit geslaagde samenwerkingsproject maakt me grutsk, zoals we dat zo mooi in het Fries zeggen!"

Elkaars kennis waarderen

"Wegenonderhoud lijkt misschien niet zo spannend, maar niets is minder waar. Je weet namelijk nooit wat je onder de grond tegenkomt. Zeker niet wanneer we in de Harlinger binnenstad aan de slag gaan. Daarom maken we graag gebruik van de kennis van inwoners die nog veel weten van vroeger. Collega's, inwoners, aannemers, nutsbedrijven, mannen en vrouwen op de bouw, stedenbouwkundigen en archeologen: iedere dag werk ik samen met diverse experts. Ik heb in Harlingen ontdekt hoe waardevol die samenwerking is. Als je ieders inzet en kennis waardeert, kom je tot bijzondere resultaten. Dat maakt mijn werk zo fantastisch."

Collega Minne Schiphof bij het Kunstwerk "Broken Jug".

Meer verhalen van collega's lezen?