Solliciteer direct 

Compact van formaat, maar vol ambitie! Met haar ligging aan Werelderfgoed Waddenzee, de rijke cultuurhistorie, het bijzondere nautische verleden en als enige zeehavenstad van Friesland, is de gemeente Harlingen een unieke gemeente om voor te werken.

De gemeenteraad van Harlingen heeft na de verkiezingen in 2022 een “Akkoord op hoofdlijnen” en een daarbij horend uitvoeringsprogramma vastgesteld. Tevens heeft de raad een participatiecode vastgesteld. In het voorjaar van 2023 gaan we aan de slag met de invoering van het BOB-model. In de tweede helft van 2023 gaan we aan de slag met de raadscommunicatie.

Heb jij affiniteit met lokale politieke besluitvorming? Draag jij graag bij aan een sterke gemeenteraad en aan de verbinding tussen raad en inwoners? En wil jij werken in een kleine, ambitieuze organisatie met een informele cultuur? Dan is deze baan iets voor jou!

Wie zijn wij

Gemeente Harlingen is een gemeente met ongeveer 16.000 inwoners. Onze gemeenteraad telt 17 raadsleden, verdeeld over 8 partijen. Wij kennen een betrokken gemeenschap met enthousiaste raadsleden en medewerkers die trots zijn op de stad en organisatie. We zijn een zelfstandige en compacte gemeente in een altijd veranderende maatschappij. Dat vraagt een andere manier van werken. Niet meer de aanbodgerichte organisatie van vroeger, maar werken naar een vraag- en klantgerichte organisatie waarbij flexibiliteit en professionaliteit hoog in het vaandel staan.

De griffie valt direct onder de gemeenteraad van gemeente Harlingen en heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeentelijke organisatie. Wij zijn een klein, hecht team bestaande uit een raadsgriffier, een raadsadviseur en een griffiemedewerker. We zien het werk als een gedeelde verantwoordelijkheid. We werken intensief samen, vervangen elkaar bij afwezigheid en nemen werk van elkaar over.

Wat ga je doen

Je wordt commissiegriffier van meerdere commissies en je begeleidt één of meerdere werkgroepen van de gemeenteraad. Daarnaast ondersteun je de griffier en bent zijn plaatsvervanger. In jouw rol adviseer en ondersteun je de raad en de individuele raads- en commissieleden bij de uitvoering van hun taken. Je versterkt de raad in zijn rol en in de verbinding met de inwoners. Je levert een bijdrage aan de inhoudelijke, procesmatige en logistieke ondersteuning bij vergaderingen, in de voorbereiding, tijdens de vergadering en bij de afwikkeling daarvan. Daarnaast draag je bij aan het organiseren en monitoren van de besluitvormingsprocessen en de communicatie hierover met de raad, inwoners en organisatie. Verder ga je bezig met:

 • Het mede-voorbereiden van de politieke en strategische agenda van de raad en het zelfstandig voorbereiden van de agenda van de commissievergaderingen;
 • Samen met de griffiemedewerker verantwoordelijk zijn voor het verzenden van de raadsstukken en het beoordelen van de stukken op tijdigheid, volledigheid en juistheid;
 • Het bewaken van de voortgang van diverse werkprocessen van de raad en commissies;
 • Implementatie van het BOB-model en het uitwerken van het raadscommunicatieplan;
 • Het verrichten van overige werkzaamheden op de griffie en het in voorkomende gevallen
  vervangen van de griffiemedewerker;
 • Het bijhouden van een aantal ICT-systemen die gebruikt worden om het werk van de gemeenteraad te ondersteunen. De gemeente Harlingen is grotendeels overgestapt op papierarm werken.

Kortom; een veelomvattend en divers takenpakket. Een echte uitdaging!

Functie-eisen en belangrijkste competenties

Je hebt affiniteit met het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving en met lokaal openbaar bestuur. Je hebt minimaal een hbo werk- en denkniveau (bijv. opleiding bestuurskunde, HBO-rechten) en we vinden het belangrijk dat je over de volgende eigenschappen beschikt:

 • Je bent analytisch en pragmatisch: je bent in staat om signalen en vragen van de raadsleden om te zetten in concrete activiteiten en acties;
 • Je hebt politiek-bestuurlijke sensitiviteit: je gaat integer om met gevoelige onderwerpen en/of vertrouwelijke zaken;
 • Je bent communicatief en organisatorisch sterk: je verplaatst je gemakkelijk in de belangen van de gemeenteraad en werkt samen met de diverse organisatieonderdelen;
 • Je werkt dienstverlenend, gestructureerd en nauwkeurig;
 • Je bent flexibel en stressbestendig: je bent beschikbaar voor de raadsbijeenkomsten in de avonduren, denkt oplossingsgericht, weet van aanpakken en kunt goed omgaan met deadlines;
 • Je bent digitaal vaardig.

Ervaring op een griffie of in een gemeentelijke organisatie is een pré.

Wat bieden wij

Naast dat je in een fantastisch team komt te werken binnen een prachtige organisatie bieden we ook mooie arbeidsvoorwaarden. De functie is ingeschaald in schaal 10 cao-gemeenten. Het salaris is afhankelijk van je opleiding en ervaring en is maximaal €4.671,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek. In eerste instantie betreft het een dienstverband voor een jaar, met de intentie voor een vast dienstverband.

Naast een goed salaris biedt gemeente Harlingen een aantrekkelijke extra voorwaarde van 17,85% Individueel Keuze Budget (IKB) bovenop je bruto jaarsalaris. Dit IKB kun je naar eigen wensen inzetten. De gemeente biedt daarnaast ook een mobiele telefoon, gunstig pensioenfonds, collectiviteitskorting op diverse verzekeringen en korting op jouw fitnessabonnement. Je ideeën en initiatieven worden op prijs gesteld en je krijgt ruimte en vertrouwen om deze vorm te geven. Ten slotte bieden we veel ontwikkelingsmogelijkheden via ons online platform GoodHabitz.

Contact

Enthousiast geworden? We horen graag van je! Reageren op deze vacature kan tot en met 6 april 2023. Op 7 april hoor je van ons of je uitgenodigd wordt voor een gesprek. We willen je verzoeken om dinsdagmiddag 11 april en vrijdagmiddag 14 april hiervoor vrij te houden. We zien graag je sollicitatie tegemoet!

Heb je nog vragen over de vacature? Neem dan contact op met Klaas Jan de Regt, Griffier via, 06–461 026 37.
Vragen over de procedure? Neem dan contact op met Carmen Jonker, HR Adviseur, via 06–257 559 51.

De gemeente Harlingen let niet op leeftijd, sekse, afkomst, kleur of geaardheid. Bij ons tellen je kwaliteiten.

Wil je meer weten?

Voor verdere informatie over de functie kun je terecht bij:
Klaas Jan de Regt Griffier

Tel: 06-46102637
E-mail: k.deregt@harlingen.nl

Voor informatie over sollicitatieprocedure en de rechtspositie kun je terecht bij :
Carmen Jonker HR Adviseur
Tel: 06-25755951
E-mail: c.jonker@harlingen.nl

Online solliciteren?

Heb je interesse in deze vacature? Stuur dan een e-mail met cv en motivatie naar: sollicitaties.058386@sollicitaties.werkeninfriesland.nl
We lezen graag wat jouw motivatie is om op deze vacature te reageren.
Sollicitaties moeten uiterlijk 06-04-2023 binnen zijn. 

Solliciteer nu

Hoe is het werken bij ons? 

Wil je meer weten over hoe het werken bij gemeente Harlingen nu écht is? Lees dan de verhalen van een aantal van onze medewerkers die je precies vertellen wat het inhoudt. 

Verhalen van onze collega's